onsdag 9. februar 2011

Opplegg med Strømmestiftelsen!

I går hadde vi det første opplegget som var med Strømmestiftelsen. Vi dro å så på mikrofinansprosjekt, vi kjørte fra byen Galle som Marianne har fortalt om i ca en halv time-tre kvarter for å komme oss til hovedkontoret de har. Det første vi hadde var "refreshings" som de kalte det. Vi fikk kake, fiskegreie, ris og mye mer. Så hadde vi et møte hvor vi ble fortalt om hva det var som skulle skje i dag. Når vi er med strømme snakker ofte de som har foredragene/forklaringene på sitt språk, mens de som jobber for Strømme i Sri Lanka oversetter så vi kan forstå. Men det er ikke bare bare og få med seg alt som blir sagt, man faller fort ut når det går både på språket i landet og det engelske. Men alt kom på plass når vi dro på besøk til de forskjellige stedene.

Det stedet vi var på som satte mest inntrykk var et stykke til inn i landsbyen, vi møtte familier og en bygd som var veldig koselig! Det var et mikrofinansprosjekt hvor flere familier har gått sammen om å hjelpe hverandre til å få en bedre hverdag og hvordan de skal få til å lage et samfunn. Det er helt utrolig å se hvor godt et slikt samfunn fungerer i det virkelige liv. Pengene vi gir til Strømmestiftelsen går faktisk til ting som både fungerer godt og som er positivt og som det er et behov for! Spesielt når skolen våres støtter og har et samarbeid med Strømme, så er det en utrolig opplevelse, erfaring og en unik mulighet til å se hva vi hjelper, hvem vi arbeider med og mye mye mer.


Etter en samtale med samfunnet, det var bare kvinner der når vi hadde diskusjonen fordi mennene var ute å jobbet. Så ble vi delt inn i to grupper som bestod av: Eivind, Marianne, Ida og Gyrid på en mens, Åshild, Raymond, Janne og jeg var på en annen tur. Vi skulle i hovedsak besøke 2 hus hver, men gruppa mi fikk besøke et 3. for å se forskjellen på de som er inne i samfunnet og som har mulighet til å bidra, og få støtte. Og på ei dame som har mistet utrolig mye og som ikke en gang tørr å bo i sitt eget hus.

Den første familien gruppen jeg var i besøkte hadde masse grønnsaker og frukt som ble dyrket, denne dama som bodde her med familien sin gjorde utrolig mye av arbeidet selv. Hun sår sine egne grønnsaker og frukt fordi det uansett er dyrt å kjøpe, så kan hun faktisk tjene penger på å dyrke sitt eget ved å selge det som blir til overs. Hun hadde også en symaskin som hun lagde klær til barna sine og ting til huset. Men hun lagde ikke ting til å selge, fordi hun hadde en del arbeid og gjøre, så hun hadde ikke tid til å gjøre dette til en jobb og inntekt. Mens mannen hennes jobber faktisk i byen vi bor i og selger leker. Men det er en ganske lang vei å dra, så han er borte ganske mye av tiden han kunne vært hjemme på, men penger må de ha.

Den andre familien vi besøkte var det ei ung dame som bodde med to sønner. De hadde også en kattunge, de hadde en liten kiosk hvor de solgte varer som de handlet inn til en gang i uka. De reiste også et godt stykke for å kunne handle inn det de trengte. og kommentaren var "de selger så mye at de må ta en storhandel en gang i uka". Så det vil si at ting selges mye mindre av enn hva det gjøres hjemme i Norge. Men det var utrolig positivt at de hadde fått startet sin egen butikk i hjemmet, det er pga at da hadde damen i huset noe hun kunne få inntekt av også og ikke bare kunne lene seg til mannens inntekt. Det var noe av det mest positive med det, fordi mannen har akkurat vært syk og vært en del på sykehus som har gjort at den inntekten de får fra butikken er den de lever av når mannen er syk.

Så var det den tredje og siste familien vi skulle besøke etter dagens utflukt. Og dette var en dame med 3 sønner og hadde et øyet hun har mistet. Hun har en mann som er faren til alle de tre sønnene, men etter at den eldste kom har han forsvunnet og kommet etterhvert med årene, så hun har hatt en ekstremt av/på forhold. og i huset hun bor i hadde det falt ned noe fra taket som gjorde at hun mistet øyet sitt, så den dag i dag tørr hun ikke å sove i sitt eget hus, forsørge seg selv eller noen ting. Hun er nødt til å bygge seg på topp på nytt og få tilbake selvtillitt og gnist for å kunne få tilbake energien og lysten til å kunne gjøre noe. Hun sliter fælt med å få en jobb pga det med øyet sitt, og det er utrolig trist! Men hun har heldigvis en søster som hjelper henne med soveplass og mat =)!

Etter at vi hadde vært på besøk her var det tilbake til kontoret, fikk vi lov til å sitte bakpå en pickup, Janne, Raymond og Jeg var de første som fikk sitte på en kort strekning litt tidligere. Men på vei til kontoret ble det, Janne, Marianne, Raymond, Ida og meg som satt baki. Hvor mange globalt elever kunne vi få plass til? Det var ganske trangt med 5 stk, men vi skulle dra å se på en elv så fikk vi jaggu meg plass til 6 stykker, altså alle globalt elevene =)! Dette var utrolig stas, vi ble helt hekta på å sitte bakpå pickupen!!! film skal vi få lagt ut bare vi får bedre nett, er ikke sikkert vi får til det før vi er hjemme igjen på norsk jord. Etter dette var det tilbake til Galle og spise litt, ha møte om dagen etterpå osv. Janne og Jeg fikk nakke/rygg massasje og ansiktsbehandling, men det kunne godt vært litt hardere på massasjen. Men det var veldig veldig greit!

Flere innlegg kommer senere =D

Hilsen Jasmin!

1 kommentar:

  1. Veldig kjekt med så hyppige innlegg, er innom stadig vekk for å se etter oppdateringer!
    Til Gyrid: Nina hilser, hun ble kjempeglad for gaven og syns den var skikkelig fin :-)

    Hilsen fra Gyrids mamma

    SvarSlett